Home » CONSELLS CULINARIS

CONSELLS CULINARIS

 

Aquests suggeriments i consells culinaris així com les receptes que us recomanem ho hem fet  a casa nostra, a Cal Marxant.

 

Són plats gustosos i nutritius, populars i de cuina casolana, d’elaboració generalment senzilla  assequible a qualsevol sense coneixements especials de cuina.

 

El secret està en la utilització de productes frescos i de temporada.

 

Malgrat tot, us recomanem que els proveu i els aneu adaptant al vostre gust personal,  tant en quan als ingredients, com en quan a les quantitats, temps de cocció, més o menys salat, etc.

 Us adjuntem l'enllaç al blog de receptesde cuina de la nostra amiga Cristina Querol.

http://cuinem-cuinem.blogspot.com/
 

SUGGERIMENT I CONSELLS CULINARIS

 

 

COURE CIGRONS A CASA

 

Elaboració: La nit abans  de coure el cigrons els posen a l’olla amb aigua sense clor ni calç, millor aigua mineral, l’aigua els ha de cobrir quatre dits (ja que durant el remull doblen el seu volum i és important que sempre estiguin completament coberts d'aigua). En el cas de no disposar d’aigua sense clor ni calç es aconsellable afegir-li una culleradeta de bicarbonat.

 Abans de coure’ls canviem l’aigua. Hauran de bullir amb aigua mineral que els ben cobreixi tres dits; afegirem la sal corresponent i taparem. Quan arrenqui el bull afluixarem i mantindrem l’olla tapada i sense perdre el bull durant uns trenta minut, segons la textura que es vulgui o més tous o més forts, es aconsellable anar-los provant.

Amb cigrons es per pot fer: una vegada bullits s’escorren, a banda tallarem a rodanxes fines una ceba que la deixarem unes hores amb aigua en remull. A l’hora de servir cobrirem el cigrons amb la ceba amanida amb sal oli i vinagre.

També es pot fer: estofats a l’hivern, amanides de cigrons a l’estiu, el deliciós humus, l’empedrat, per acompanyar els espinacs, etc.

 

 EL FONOLL

 

El fonoll és una hortalissa plena de principis actius molt útils per afavorir la digestió: les llavors les podem utilitzar com a espècie per acompanyar plats flatulents per evitar-ne els gasos o bé com a infusió.

 

El fonoll com que és expansiu, serveix per netejar els pulmons de mucositat, millora l’activitat digestiva i ajuda a eliminar el gas dels intestins. D’altra banda, les herbes picants calentes ajuden a curar els refredats i serveixen per relaxar i escalfar els ronyons. 

El bulb del fonoll té un efecte diürètic suau, ja que, com que conté potassi i aigua, afavoreix la producció i eliminació de l’orina. És especialment indicat per a les persones que pateixen d’hipertensió, retenció de líquids, hiperuricèmia, gota o artritis.

També es pot utilitzar per reduir els nervis a la boca de l’estómac; l’efecte expansiu alleugereix la sensació d’opressió nerviosa a la part alta de l’estómac i obre la gana.

A més, si en masteguem les llavors després dels àpats, podrem combatre el mal alè (halitosi).

 

COMENTARI SOBRE LA MADURACIÓ DE LA FRUITA

 

Algun client ens ha comentat que els préssecs se li han fet malbé (li han madurat molt ràpid). Els tenia junt amb les pomes.

 

La poma és un dels fruits que, en especial un cop madur, desprèn etilè. L’etilè és un compost químic orgànic que, entre altres aplicacions, també es fa servir per provocar la maduració de la fruita, ja que és una hormona relacionada amb el creixement utilitzada per les plantes vasculars.

 

Quan “la poma podrida fa malbé el cove” es deu a les emanacions d’etilè de la poma podrida que també afecta a la descomposició de la resta.

 

Així, si volem que la fruita que tenim collida a casa ens maduri més ràpid la posem en un recipient amb alguna poma. Per contra, si no volem que ens maduri tant rapit no l’hem de emmagatzemar juntament amb pomes.

 

En tot cas, la fruita que venem a Horta Cal Marxant, si no l’heu de consumir d’immediat és aconsellable posar-la al frigorífic per a una millor conservació.

 

Quan volgue consumir l'alvocat o el kiui els heu de posar uns dies abans amb pomes.

 

 

PEBROTS I ALBERGINES

 

Us recordem que els pebrots i albergínies son productes de temporada i que es cullen a finals de la primavera i a l’estiu, per això us recomanem que si voleu consumir-ne  fora de la temporada podeu escalivar-los o fer samfaina i congelar-ho.       

 

SALSA PER ACOMPANYAR

 

Trituren 3 alls, 1/2 mant de julivert, 1 tasseta d'oli d'oliva arbequina i sal. Ho fem servir per cuinar la carn, el pollastre, el peix, etc a la planxa o a la paella. Es posa en un pot de vidre i es guarda a la nevera.

 

TOMÀQUET EN CONSERVA

 

En el cas que no utilitzeu tot el pot de tomàquet, el que us queda, el podeu posar en recipients més petits i congelar-ho.

 

PÈSOLS SECS

 

Són de cultiu ecològic i secat natural. Es poden conservar així durant un bon temps i anar-los cuinant segons les necessitats.

S’han d’estar en remull 24 hores abans de cuinar-los.

Tirar l’aigua del remull.

Posar-los amb aigua nova a l’olla i bullir-los uns 15 o 20 minuts amb sal al gust.

S’hi pot afegir patata i seva, tal com es faria amb els pèsols frescos.

Tant pel remull com per la cocció cal utilitzar aigua sense clor i descalcificada.

Queden igual que els frescos i són molt gustosos i nutritius.

 

               

 

  

 

 

 

 

HORTA CAL MARXANT

Productes biodegradables, a granel i de proximitat.

SUGGERIMENTS CULINARIS

SUGGERIMENTS CULINARIS - HORTA CAL MARXANT

RECEPTARI