Beneficis de menjar aliments ecològics a l’estiu

Beneficis de menjar aliments ecològics a l’estiu

(infromació facilitada pel CCPAE)

11/07/2023

L’estiu és l’estació de les amanides. És l’època en què volem cuinar menys i gaudir d’aliments i de formes de preparació més simples. És el temps en què una simple amanida de tomàquet i ceba acompanyada amb pa es pot convertir en el millor de les menges… si és que aquests vegetals encara tenen gust.

Tomàquets insípids?

Hem acceptat que les fruites i les verdures ja no tenen el gust d’abans, i en alguns casos no tenen gust de res. Hem acceptat que, si volem comprar vegetals tot l’any, estiguin o no a la seva temporada natural, si volem que siguin tots de la mateixa mida i forma, i que durin molt a la nevera, hem de sacrificar el sabor. Potser no ho diem obertament, però els supermercats no venen les fruites i verdures amb formes “rares”, perquè ens generen desconfiança.

Però això pot canviar. Hi ha alternatives a la producció massiva de vegetals pròpia de l’agricultura convencional. Aquest sistema, centrat en la rendibilitat a curt termini, cerca obtenir la màxima quantitat d’aliments en el menor espai de temps i amb el menor ús possible de recursos humans i materials. Es basa en l’ús de monocultius, l’ús d’agroquímics i la mecanització. Les conseqüències d’aquest sistema intensiu d’explotació agrícola no és només la pèrdua de sabor i nutrients als aliments, és també la degradació i la pèrdua de fertilitat dels sòls, la contaminació del medi ambient i de la pròpia cadena alimentària, el malbaratament d’aliments i la precarització i degradació de les condicions de vida dels agricultors.

Hi ha alternatives a la producció massiva de vegetals pròpia de l’agricultura convencional

Una de les alternatives principals a aquest sistema és l’agricultura ecològica, que a Espanya no deixa de créixer: aquest darrer any va suposar gairebé l’11% de la producció global d’aliments. Tot i això, aproximadament el 80% s’exporta, principalment a la resta d’Europa. Tot i que l’exportació d’aliments és un fet positiu per al país, aquest percentatge alt significa que ens estem perdent com a consumidors els avantatges que ens proporcionen els aliments ecològics.

Menys pesticides

L’ús de pesticides a escala global fa que cap de nosaltres no puguem escapar dels seus efectes perjudicials. Però els aliments vegetals cultivats de forma ecològica tenen clarament un menor contingut en pesticides que els convencionals. Això suposa beneficis per a tothom:

  • per als agricultors, que no posen en perill la seva salut en manipular i inhalar aquestes substàncies. Als països en desenvolupament cada any moren unes 200.000 persones per l’exposició aguda a plaguicides. Encara que a occident les morts directes siguin mínimes, les conseqüències a mitjà llarg termini sobre la salut (augment del risc de càncer, de trastorns immunològics i hormonals, i malalties neurològiques) són freqüents.
  • per al sòl on es cultiven, que pot conservar millor la microbiota natural (el conjunt de bacteris i altres microorganismes que entre altres coses reciclen la matèria orgànica morta contribuint a augmentar la fertilitat del sòl i mantenir la salut de les plantes).

L’agricultura ecològica no només s’ocupa de la producció d’aliments i de la protecció del sòl i del medi ambient

  • per al medi ambient, ja que els plaguicides contaminen l’atmosfera i l’aigua, maten les abelles i altres insectes fonamentals per a la vida al planeta, i disminueixen en general la biodiversitat.
  • per a cadascun de nosaltres, i especialment aquells més vulnerables als pesticides, com ara embarassades (l’exposició a pesticides augmenta el risc de malformacions congènites), nadons i nens petits (tenen més risc d’alteracions en el creixement i el desenvolupament). Però en major o menor mesura els efectes els patim tots.

Més nutrients

Nombrosos estudis han trobat que fruites, verdures i cereals ecològics contenen més concentració de vitamines i minerals comparats amb els de producció convencional. Però on destaquen els aliments ecològics és sens dubte en el seu major contingut en antioxidants, aquestes substàncies, que, sense ser estrictament essencials, tenen enormes beneficis en la prevenció davant d’un extens ventall de malalties. S’ha calculat que substituir fruites i verdures convencionals pels seus equivalents ecològics equivaldria a consumir una ració extra cada dia quant a la quantitat d’antioxidants.

Una forma de vida diferent

L’agricultura ecològica no només s’ocupa de la producció d’aliments i de la protecció del sòl i del medi ambient. Els sistemes de producció ecològica busquen donar als agricultors millors condicions laborals, així com promoure un sistema de comercialització més just i un consum més sostenible. Molts agricultors ecològics són famílies, o cooperatives petites, que han invertit enormes quantitats de temps i esforç per adaptar les seves pràctiques als requeriments de la producció ecològica. En comptes de ser assalariats de grans corporacions, són treballadors autònoms que corren enormes riscos simplement si una collita no surt bé. I ho fan a canvi de sentir que estan protegint l’aigua, el terra, i tots els habitants del planeta.

Nombrosos estudis han trobat que fruites, verdures i cereals ecològics contenen més concentració de vitamines i minerals comparats amb els de producció convencional

La presència de pagesos ecològics revitalitza el món rural, frena l’exili de joves a les ciutats i genera noves oportunitats d’ocupació en diferents àrees, contribuint a l’empoderament i la qualitat de vida de les comunitats rurals.

L’estiu és l’època en què molts escapem de les ciutats i ens acostem més al món rural, on podem estar més a prop dels pagesos. És una oportunitat única per conèixer un o més agricultors ecològics, directament o, a través de cooperatives locals, i poder consumir els seus productes. És una forma excel·lent de donar suport a la seva feina i forma de vida.

AutoraMiriam Martínez Biarge, Metge Pediatra

Bio Eco Actualel teu mensual 100% ecològic
Llegir 
Bio Eco Actual Juliol 2023

https://www.bioecoactual.com/ca/2023/07/11/beneficis-de-menjar-aliments-ecologics-a-lestiu/