GASPATXO amb fruites

Comentari: Alternativa al tradicional gaspatxo hi afegim fruites meló, síndria… Plat fresc que es pot acompanyar amb pernil, servir d’aperitiu….

Decorar amb tacs de les fruites, meló, síndria… i unes fulles d’alfàbrega o menta.

Posar a la nevera almenys dues hores abans de consumir-ho.

Si es vol més espès es  pot afegir pa sec.

Elaboració: Netejar les verdures i la fruita, eliminant les llavors.

Disposar tots els ingredients a la batedora primer els líquids i desprès els sòlits, batre-ho fins a aconseguir una textura homogènia, i, si s’escau, colar-ho.

GASPATXO DE MELÓ (sense tomàquet)

Ingredients: ½ meló, 1 pebrot verd dolç de Girona o de fregir, 1 ceba, 1 cogombre, 200 ml d’aigua, 1 raig d’oli d’oliva i de  vinagre i 2 culleradetes de sal.

GASPATXO DE MELÓ (amb tomàquet)

Ingredients: ½ meló, ½ kg tomàquets madurs, 2 pebrots de Girona o de fregir, 1 dent d’all, 1 raig d’oli d’oliva i de  vinagre i 2 culleradetes de sal.

GASPATXO DE SÍNDRIA

Ingredients: ½ síndria, ½ kg tomàquets madurs, 2 pebrots de Girona o de fregir, 1 dent d’all, 1 raig d’oli d’oliva i de  vinagre i 2 culleradetes de sal.

 

GASPATXO DE SÍNDRIA I MELÓ

Ingredients nets per un litre: 280 g de meló, 450 g de síndria, 45 g pebrot dolç de Girona o de fregir, 45 g de ceba, 15 ml d’oli d’oliva, 15 ml de  vinagre i 7 g de sal.

 

CONSELLS CULINARIS

Aquests suggeriments i consells culinaris així com les receptes que us recomanem ho hem fet  a casa nostra, a Cal Marxant.

Són plats gustosos i nutritius, populars i de cuina casolana, d’elaboració generalment senzilla  assequible a qualsevol sense coneixements especials de cuina.

El secret està en la utilització de productes frescos i de temporada.

Malgrat tot, us recomanem que els proveu i els aneu adaptant al vostre gust personal,  tant quant als ingredients, com pel que fa a les quantitats, temps de cocció, més o menys salat, etc.

 

EL FONOLL

El fonoll és una hortalissa plena de principis actius molt útils per afavorir la digestió: les llavors les podem utilitzar com a espècie per acompanyar plats flatulents per evitar-ne els gasos o bé com a infusió.

El fonoll com que és expansiu, serveix per netejar els pulmons de mucositat, millora l’activitat digestiva i ajuda a eliminar el gas dels intestins. D’altra banda, les herbes picants calentes ajuden a curar els refredats i serveixen per relaxar i escalfar els ronyons.

El bulb del fonoll té un efecte diürètic suau, ja que, com que conté potassi i aigua, afavoreix la producció i eliminació de l’orina. És especialment indicat per a les persones que pateixen d’hipertensió, retenció de líquids, hiperuricèmia, gota o artritis.

També es pot utilitzar per reduir els nervis a la boca de l’estómac; l’efecte expansiu alleugereix la sensació d’opressió nerviosa a la part alta de l’estómac i obre la gana.

A més, si en masteguem les llavors després dels àpats, podrem combatre el mal alè (halitosi).

TRUITA DE PÈSOLS TIRABEC

Ingredients:

Pèsols tirabecs,  3 ous, oli d’oliva  arbequina verge extra, sal.

Preparació:

Trèieu els fils del pèsol tirabec (es trenca la punta del pèsol i s’estira al llarg del mateix i així es treuen els fils dels laterals). Desprès es trenca el pèsol en varis trossos i es renten. Aboqueu-los a la paella on em posat l’oli d’oliva. Afegiu la sal i deixeu coure una mica remenant-los. Han de quedar cruixencs, no massa fets ni tous.

Batre els ous en una safata, afegiu els pèsols i feu la truita.

 

CUINAR CARXOFES

Les carxofes netes i tallades, en tant no es cuinin, s’han de posar en aigua  per tal que no es tornin negres.

MADURACIÓ DE LA FRUITA

Comentari sobre la maduració de la fruita.

Algun client ens ha comentat que els préssecs se li han fet malbé (li han madurat molt ràpid). Els tenia junt amb les pomes.

La poma és un dels fruits que, en especial un cop madur, desprèn etilè. L’etilè és un compost químic orgànic que, entre altres aplicacions, també es fa servir per provocar la maduració de la fruita, ja que és una hormona relacionada amb el creixement utilitzada per les plantes vasculars.

Quan “la poma podrida fa malbé el cove” es deu a les emanacions d’etilè de la poma podrida que també afecta a la descomposició de la resta.

Així, si volem que la fruita que tenim collida a casa ens maduri més ràpid la posem en un recipient amb alguna poma. Per contra, si no volem que ens maduri tant rapit no l’hem de emmagatzemar juntament amb pomes.

En tot cas, la fruita que venem a Horta Cal Marxant, si no l’heu de consumir d’immediat és aconsellable posar-la al frigorífic per a una millor conservació.

SALSA PER ACOMPANYAR

Trituren 3 alls, 1/2 mant de julivert, 1 tasseta d’oli d’oliva verge extra arbequina i sal. Ho fem servir per cuinar la carn, el pollastre, el peix, etc a la planxa o a la paella. Es posa en un pot de vidre i es guarda a la nevera.

PÈSOLS SECS

Són de cultiu ecològic i secat natural. Es poden conservar així durant un bon temps i anar-los cuinant segons les necessitats.

S’han d’estar en remull 24 hores abans de cuinar-los.

Tirar l’aigua del remull.

Posar-los amb aigua nova a l’olla i bullir-los uns 15 o 20 minuts amb sal al gust.

S’hi pot afegir patata i seva, tal com es faria amb els pèsols frescos.

Tant pel remull com per la cocció cal utilitzar aigua sense clor i descalcificada.

Queden igual que els frescos i són molt gustosos i nutritius.

TOMÀQUET EN CONSERVA

En el cas que no utilitzeu tot el pot de tomàquet, el que us queda, el podeu posar en recipients més petits i congelar-ho.

COURE CIGRONS A CASA

Elaboració: La nit abans  de coure el cigrons els posen a l’olla amb aigua sense clor ni calç, millor aigua mineral, l’aigua els ha de cobrir quatre dits (ja que durant el remull doblen el seu volum i és important que sempre estiguin completament coberts d’aigua). En el cas de no disposar d’aigua sense clor ni calç es aconsellable afegir-li una culleradeta de bicarbonat.

Abans de coure’ls canviem l’aigua. Hauran de bullir amb aigua mineral que els ben cobreixi tres dits; afegirem la sal corresponent i taparem. Quan arrenqui el bull afluixarem i mantindrem l’olla tapada i sense perdre el bull durant quasi una hora o més, segons la textura que es vulgui o més tous o més forts, es aconsellable anar-los provant. Amb l’olla a pressió uns 35 minuts. Quan s’apaga el foc es deixen una bona estona que vagin refredant-se dintre del seu propi suc sense destapar. Així queden tous i inflats.

Notes: Els cigrons són el llegum més difícil de coure; en quan arrenca el bull és imprescindible mantindre una cocció suau però contínua; sense destapar l’olla ni interrompre el bull.

Amb cigrons es per pot fer: una vegada bullits s’escorren, a banda tallarem a rodanxes fines una ceba que la deixarem unes hores amb aigua en remull. A l’hora de servir cobrirem el cigrons amb la ceba amanida amb sal oli i vinagre.

També es pot fer: estofats a l’hivern, amanides de cigrons a l’estiu, el deliciós humus, l’empedrat, per acompanyar els espinacs, etc.