BUNYOLS DE BLEDA

Ingredients:

  • 1 paquet de bledes
  • 2 ous
  • 3/4 tassa de farina
  • 1/2 tassa de llet
  • 1/2 tassa de formatge ratllat
  • Oli d’oliva
  • Sal

 

Preparació:

Primer en una cassola bullim aigua i afegim les fulles de bledes durant un minut. Deixem refredar i triturem.

A part batem els ous i els barregem amb les bledes, la llet, la farina i el formatge ratllat, condimentem amb sal. Barregem bé, fem els bunyols i els fregim en una paella amb oli d’oli.

Servim els bunyols de bleda i a gaudir!

COL PACK CHOÏ

La col pack choï es de la família de les crucíferes. Està recomanada tant pel seu valor nutricional com pel seu baix contingut calòric, entre d’altres és antioxidant, antiinflamatori, digestiva, etc.

INGREDIENTS: Patetes, cebes, col pack choï, tomàquets, xampinyons, altres verdures, pollastre, peix …., sal, oli d’oliva.

ELABORACIÓ: Precalentem el forn a 200 º.  Tallem: les patates amb la pell, les cebes i els tomàquets  a rodanxes fines i la part de baix de la col.

En una safata de vidre posem les patates, damunt la ceba, i les fulles senceres de la col, podem afegir rodanxes de tomàquets, xampinyons, altres verdures o pollastres, peix. Ho salem i reguem amb l’oli d’oliva. Ho posem al forn uns 30 minuts.

col pack choï

CREMA DE MONIATOS I MAGRANES

Recepta de Cuina. Cat

Ingredients

  • 400 g de moniatos
  • 1 ceba
  • 2 grans d’all
  • 400 ml de brou de verdura
  • 1 magrana
  • 200 ml de suc de magrana
  • 200 ml de nata líquida
  • 1 branca de romaní
  • 100 ml de iogurt natural
  • 1 llimona
  • sal
  • pebre negre
  • oli d’oliva verge extra

Preparació

  1. Peleu els moniatos i talleu-ne un a rodanxes molt fines per fer les xips de moniato.
  2. En una paella, escalfeu oli abundant a 170 ºC i fregiu-hi les rodanxes de moniato fins que siguin cruixents. Retireu-les i escorreu-les sobre paper de cuina. Saleu-les i reserveu-les.
  3. Barregeu el iogurt natural amb el suc de mitja llimona i salpebreu-lo. Remeneu-lo i reserveu-lo.
  4. Talleu la magrana per la meitat i desgraneu-la.
  5. Talleu la resta dels moniatos a trossos regulars.
  6. Peleu i piqueu la ceba i l’all.
  7. En una cassola, ofegueu la ceba picada i afegiu-hi el moniato i l’all picat. Afegiu-hi el brou i el suc de magrana i deixeu-ho coure a foc mitjà fins que el moniato estigui ben tendre.
  8. Afegiu-hi la nata i deixeu que arrenqui el bull; salpebreu-ho.
  9. Aparteu-ho del foc i tritureu-ho fins a tenir una crema ben fina.
  10. Serviu-la ben calenta amb unes xips de moniato, una miqueta de salsa de iogurt, la magrana desgranada i unes branquetes de romaní.

 

BLEDES  A LA CATALANA 

Ingredients: Bledes vermelles, un grapat de pinyons, un grapat de panses de corinto, 150 gr. de nata líquida per cuinar, barreja de 3 formatges per a gratinar, oli d’oliva arbequina, sal.

Elaboració: Les bledes una vegada netes es bullen. Un cop bullides les hem d’ escòrrec bé.

Preparem uns grapat de pinyons i un grapat de panses de Corinto.

Es calenta una paella amb oli i saltegem les bledes. Les anirem remenant amb la intenció de desfer-les i que no queden clapes grans, les salarem.

Ara farem una mica d’espai enmig i tirarem un bon raig d’oli. Quan l’oli sigui calent, incorporem les panses i els pinyons, i els deixarem que es daurin una miqueta (no massa). Ho remenem tot bé i deixem saltejar una mica més, sense parar de remenar (que no es cremi).

Tirem la nata líquida. Ho remenem tot bé. No us passeu amb la nata. La idea és que agafi una mica de sabor i fer tot el conjunt una mica mes cremós. No volem fer una pasta amb la nata, perquè l’ ingredient principal han de ser les bledes.

Les repartim en dos plats pel forn, metàl·liques o de fang. Les aixafem una mica i tirem per sobre formatge ratllat, d’aquell de tres tipus per a gratinar.

Ara preparem el forn a 180 graus, només en mode grill. Les posem i esperem a que es dauri el formatge. En qüestió de 8-10 minuts ja ho tindrem.

 

BLEDA VERMELLA AMB CIGRONETS 

 Ingredients:  Bleda vermella, cigronets, 4 dents d’all,  oli d’oliva arbequina,  sal i l’acompanyament que vulgueu, pollastre, llonganissa….

Elaboració: En una cassola es salteja amb l’oli els alls tallats petits, la llonganissa o el pollastre tallat a daus. S’ha afegeixen els cigrons  i les bledes. Es tapa i es deixa coure a foc lmig durant uns 20’

– Dels cigronets: El dia abans de coure el cigrons els posen a l’olla amb aigua sense clor ni calç, millor aigua mineral, l’aigua els ha de cobrir quatre dits (ja que durant el remull doblen el seu volum i és important que sempre estiguin completament coberts d’aigua). En el cas de no disposar d’aigua sense clor ni calç es aconsellable afegir-li una culleradeta de bicarbonat.

Abans de coure’ls canviem l’aigua. Hauran de bullir amb aigua mineral que els ben cobreixi tres dits; afegirem la sal corresponent i taparem.

– Les bledes una vegada netes es posen en una olla amb aigua i una mica de sal i es bullen uns 3 minuts, es treuen i s’escorren bé. Perquè quedin bens escorreguts, quan estan freds, es fa una bola amb les mans i es pressiona  per escorre bé tota l’aigua.

TRUITA DE PÈSOLS TIRABEC

Ingredients:

Pèsols tirabecs,  3 ous, oli d’oliva  arbequina verge extra, sal.

Preparació:

Trèieu els fils del pèsol tirabec (es trenca la punta del pèsol i s’estira al llarg del mateix i així es treuen els fils dels laterals). Desprès es trenca el pèsol en varis trossos i es renten. Aboqueu-los a la paella on em posat l’oli d’oliva. Afegiu la sal i deixeu coure una mica remenant-los. Han de quedar cruixencs, no massa fets ni tous.

Batre els ous en una safata, afegiu els pèsols i feu la truita.

 

TRUITA DE CARBASSA

Ingredients: 1/2 Kg de carbassa, 8 ous
Oli d’oliva
Sal
Pebre
Julivert

Preparació:
Talleu la carbassa en petits daus. Aboqueu-los a la paella en l’oli d’oliva. Poseu la sal, el pebre i deixeu coure fins que els trossos siguin tendres.

Batre els ous en una safata. Salpebreu a gust i afegiu el julivert trinxat. Aboqueu aquesta preparació en una paella i quan comenci a prendre repartiu per sobre els daus de carbassa ja fregits.

Tombeu la truita. Un cop acabada serviu-la calenta.

FAVES AMB BORRA

 Es fa amb les faves tendres sense pelar, incloent-hi la “borra” o tavella que les embolcalla

Ingredients:  faves tendres sense pelar, ceba o calçot, alls, llonganissa, botifarra negra, oli d’oliva arbequina  i sal

Es tallen les faves, amb la pell inclosa, a bocins d’un parell o tres de centímetres, les cebes, els alls, ja pelats i nets, a bocins petits. *Consell: Cal tallar-ho a ma, no amb la picadora, per donar un millor gust, la llonganissa i la botifarra.

Es posa tot en cru en una cassola de ferro amb oli d’oliva,  es sala i es tapa. *Consell: Millor cassola de ferro que no paella, per evitar que s’aferri.

Es col·loca al foc i quan comença a arrencar el bull, es deixa a foc lent i es va remenant de tant en tant per evitar que s’aferri o es cremi, fins que estigui cuit. Aproximadament una hora de cocció, segons el gust.

ESPINACS A LA CATALANA

 Ingredients:

Espinacs, un grapat de pinyons, un grapat de panses de corinto, 150 gr. de nata líquida per cuinar, barreja de 3 formatges per a gratinar, oli d’oliva arbequina, sal.

Elaboració:

Els espinacs una vegada nets es bullen. Un cop bullits els espinacs, els hem d’ escòrrec bé.

Preparem uns grapat de pinyons i un grapat de panses de Corinto.

Es calenta una paella amb oli i saltegem els espinacs. Els anirem remenant amb la intenció de desfer-los i que no queden clapes grans, els salarem.

Ara farem una mica d’espai enmig i tirarem un bon raig d’oli. Quan l’oli sigui calent, incorporem les panses i els pinyons, i els deixarem que es daurin una miqueta (no massa). Ho remenem tot bé i deixem saltejar una mica més, sense parar de remenar (que no es cremi).

Tirem la nata líquida. Ho remenem tot bé. No us passeu amb la nata. La idea és que agafi una mica de sabor i fer tot el conjunt una mica mes cremós. No volem fer una pasta amb la nata, perquè l’ ingredient principal han de ser els espinacs.

Els repartim en dos plats pel forn, metàl·liques o de fang. Els aixafem una mica i tirem per sobre formatge ratllat, d’aquell de tres tipus per a gratinar.

Ara preparem el forn a 180 graus, només en mode grill. Les posem i esperem a que es dauri el formatge. En qüestió de 8-10 minuts ja ho tindrem.

FAVES OFEGADES

Ingredients: 2 cebes tendres, un manat d’alls tendres, una mica de julivert, un bon raig d’oli d’oliva verge d’arbequina, un raig de vi blanc, aigua, 1 cullera sopera de pebre vermell no picant, 1 cullera sopera de sal, 1 botifarra negra, 2 pams de llonganissa, 2 talls de cansalada i 1 fulla de llorer. 

Preparació: Es  trossegen les cebes, els alls, la botifarra, la llonganissa i la cansalada.

Elaboració: En una olla es posen tots els ingredients en cru, s’afegeix aigua però que no cobreixi tots els ingredients. Es cou a foc lent durant uns 50 minuts. Perquè no s’aferri, no es remena. El que cal es anar sacsant, de tant en tant, amb l’olla tapada de manera que no caigui el suc.

Suggeriments:  Us oferim les faves pelades. Cal tenir en compte que les faves fresques, una vegada pelades, s’han de cuinar en un o dos dies per evitar que s’ennegreixin.

faves ofegades