BUNYOLS DE BLEDA

Ingredients:

  • 1 paquet de bledes
  • 2 ous
  • 3/4 tassa de farina
  • 1/2 tassa de llet
  • 1/2 tassa de formatge ratllat
  • Oli d’oliva
  • Sal

 

Preparació:

Primer en una cassola bullim aigua i afegim les fulles de bledes durant un minut. Deixem refredar i triturem.

A part batem els ous i els barregem amb les bledes, la llet, la farina i el formatge ratllat, condimentem amb sal. Barregem bé, fem els bunyols i els fregim en una paella amb oli d’oli.

Servim els bunyols de bleda i a gaudir!

COL PACK CHOÏ

La col pack choï es de la família de les crucíferes. Està recomanada tant pel seu valor nutricional com pel seu baix contingut calòric, entre d’altres és antioxidant, antiinflamatori, digestiva, etc.

INGREDIENTS: Patetes, cebes, col pack choï, tomàquets, xampinyons, altres verdures, pollastre, peix …., sal, oli d’oliva.

ELABORACIÓ: Precalentem el forn a 200 º.  Tallem: les patates amb la pell, les cebes i els tomàquets  a rodanxes fines i la part de baix de la col.

En una safata de vidre posem les patates, damunt la ceba, i les fulles senceres de la col, podem afegir rodanxes de tomàquets, xampinyons, altres verdures o pollastres, peix. Ho salem i reguem amb l’oli d’oliva. Ho posem al forn uns 30 minuts.

col pack choï

CREMA DE PERES  (per a 4 persones)

INGREDIENTS: 1 litre de brou de verdures o de pollastre, 7 peres varietat “conference”,  3 porros, oli d’oliva arbequina verge extra

ELABORACIÓ:

  • En una olla es sofregeix amb l’oli els porros i les peres pelades a trossos .
  • Una vegada sofregit una mica, s’afegeix el brou
  • Es deixa coure fins que el brou quedi absorbit
  • Es tritura i es passa pel colador (“xino”).
  • Es serveix , no molt calent, amb un tall fi de foie per sobre de la crema

BROU DE NADAL

Recepta de Josep Bagué Adell

Aigua freda 5 l, sal

1 peu de porc, ossos de pernil, Jarret amb “cua” de gelatina, costella de vedella la que té tendrum

Bullir 1 h treure impureses

Cansalada viada un tros, orella de porc un tros, 2 cuixes pollastre, 10 pedrers de pollastre, “pavo”.., rectificar de sal

Bullir 1 hora treure impureses

Api, porro, xirivia, patates, cebes, col, pastanaga

Pilota 60% vedella, 40 % “tocino”, pa ratllat una mica all i julivert i enfarinades

Bullir 30 minuts treure impureses

Botifarra negre, botifarra blanca, cigrons cuits

Bullir 20 minuts treure impureses

LLESTA PER COLAR I SEPARAR EL CALDO

CREMA DE MONIATOS I MAGRANES

Recepta de Cuina. Cat

Ingredients

  • 400 g de moniatos
  • 1 ceba
  • 2 grans d’all
  • 400 ml de brou de verdura
  • 1 magrana
  • 200 ml de suc de magrana
  • 200 ml de nata líquida
  • 1 branca de romaní
  • 100 ml de iogurt natural
  • 1 llimona
  • sal
  • pebre negre
  • oli d’oliva verge extra

Preparació

  1. Peleu els moniatos i talleu-ne un a rodanxes molt fines per fer les xips de moniato.
  2. En una paella, escalfeu oli abundant a 170 ºC i fregiu-hi les rodanxes de moniato fins que siguin cruixents. Retireu-les i escorreu-les sobre paper de cuina. Saleu-les i reserveu-les.
  3. Barregeu el iogurt natural amb el suc de mitja llimona i salpebreu-lo. Remeneu-lo i reserveu-lo.
  4. Talleu la magrana per la meitat i desgraneu-la.
  5. Talleu la resta dels moniatos a trossos regulars.
  6. Peleu i piqueu la ceba i l’all.
  7. En una cassola, ofegueu la ceba picada i afegiu-hi el moniato i l’all picat. Afegiu-hi el brou i el suc de magrana i deixeu-ho coure a foc mitjà fins que el moniato estigui ben tendre.
  8. Afegiu-hi la nata i deixeu que arrenqui el bull; salpebreu-ho.
  9. Aparteu-ho del foc i tritureu-ho fins a tenir una crema ben fina.
  10. Serviu-la ben calenta amb unes xips de moniato, una miqueta de salsa de iogurt, la magrana desgranada i unes branquetes de romaní.

 

GASPATXO amb fruites

Comentari: Alternativa al tradicional gaspatxo hi afegim fruites meló, síndria… Plat fresc que es pot acompanyar amb pernil, servir d’aperitiu….

Decorar amb tacs de les fruites, meló, síndria… i unes fulles d’alfàbrega o menta.

Posar a la nevera almenys dues hores abans de consumir-ho.

Si es vol més espès es  pot afegir pa sec.

Elaboració: Netejar les verdures i la fruita, eliminant les llavors.

Disposar tots els ingredients a la batedora primer els líquids i desprès els sòlits, batre-ho fins a aconseguir una textura homogènia, i, si s’escau, colar-ho.

GASPATXO DE MELÓ (sense tomàquet)

Ingredients: ½ meló, 1 pebrot verd dolç de Girona o de fregir, 1 ceba, 1 cogombre, 200 ml d’aigua, 1 raig d’oli d’oliva i de  vinagre i 2 culleradetes de sal.

GASPATXO DE MELÓ (amb tomàquet)

Ingredients: ½ meló, ½ kg tomàquets madurs, 2 pebrots de Girona o de fregir, 1 dent d’all, 1 raig d’oli d’oliva i de  vinagre i 2 culleradetes de sal.

GASPATXO DE SÍNDRIA

Ingredients: ½ síndria, ½ kg tomàquets madurs, 2 pebrots de Girona o de fregir, 1 dent d’all, 1 raig d’oli d’oliva i de  vinagre i 2 culleradetes de sal.

 

GASPATXO DE SÍNDRIA I MELÓ

Ingredients nets per un litre: 280 g de meló, 450 g de síndria, 45 g pebrot dolç de Girona o de fregir, 45 g de ceba, 15 ml d’oli d’oliva, 15 ml de  vinagre i 7 g de sal.

 

CARPACCIÓ DE CARBASSÓ I PARMESÀ

Ingredients:  carbassó, parmesà, oli d’oliva arbequina, olives negres, tomàquets cirerol, llimona i sal.

Elaboració:

  1. Renteu el carbassó i elimineu-ne els extrems
  2. Talleu el carbassó a làmines fines
  3. Esteneu el carbassó en un plat i poseu damunt els tomàquets cirerols i les olives negre tallats a rodanxes fines
  4. Ho saleu, escorreu la llimona i ho regueu amb l’oli d’oliva arbequina
  5. Afegiu-hi uns encenalls de parmesà
  6. S’ha de deixar a amassarà durant 3 hores al refrigerador

carpacció carbassó

BLEDES  A LA CATALANA 

Ingredients: Bledes vermelles, un grapat de pinyons, un grapat de panses de corinto, 150 gr. de nata líquida per cuinar, barreja de 3 formatges per a gratinar, oli d’oliva arbequina, sal.

Elaboració: Les bledes una vegada netes es bullen. Un cop bullides les hem d’ escòrrec bé.

Preparem uns grapat de pinyons i un grapat de panses de Corinto.

Es calenta una paella amb oli i saltegem les bledes. Les anirem remenant amb la intenció de desfer-les i que no queden clapes grans, les salarem.

Ara farem una mica d’espai enmig i tirarem un bon raig d’oli. Quan l’oli sigui calent, incorporem les panses i els pinyons, i els deixarem que es daurin una miqueta (no massa). Ho remenem tot bé i deixem saltejar una mica més, sense parar de remenar (que no es cremi).

Tirem la nata líquida. Ho remenem tot bé. No us passeu amb la nata. La idea és que agafi una mica de sabor i fer tot el conjunt una mica mes cremós. No volem fer una pasta amb la nata, perquè l’ ingredient principal han de ser les bledes.

Les repartim en dos plats pel forn, metàl·liques o de fang. Les aixafem una mica i tirem per sobre formatge ratllat, d’aquell de tres tipus per a gratinar.

Ara preparem el forn a 180 graus, només en mode grill. Les posem i esperem a que es dauri el formatge. En qüestió de 8-10 minuts ja ho tindrem.

 

BLEDA VERMELLA AMB CIGRONETS 

 Ingredients:  Bleda vermella, cigronets, 4 dents d’all,  oli d’oliva arbequina,  sal i l’acompanyament que vulgueu, pollastre, llonganissa….

Elaboració: En una cassola es salteja amb l’oli els alls tallats petits, la llonganissa o el pollastre tallat a daus. S’ha afegeixen els cigrons  i les bledes. Es tapa i es deixa coure a foc lmig durant uns 20’

– Dels cigronets: El dia abans de coure el cigrons els posen a l’olla amb aigua sense clor ni calç, millor aigua mineral, l’aigua els ha de cobrir quatre dits (ja que durant el remull doblen el seu volum i és important que sempre estiguin completament coberts d’aigua). En el cas de no disposar d’aigua sense clor ni calç es aconsellable afegir-li una culleradeta de bicarbonat.

Abans de coure’ls canviem l’aigua. Hauran de bullir amb aigua mineral que els ben cobreixi tres dits; afegirem la sal corresponent i taparem.

– Les bledes una vegada netes es posen en una olla amb aigua i una mica de sal i es bullen uns 3 minuts, es treuen i s’escorren bé. Perquè quedin bens escorreguts, quan estan freds, es fa una bola amb les mans i es pressiona  per escorre bé tota l’aigua.

CREMA DE FONOLL I POMA 

Ingredients: Un fonoll (bulb), una ceba mitjana, 2 pomes, un rajolí d’oli d’oliva, un polsim de sal, un polsim de pebre negre, unes gotes d’oli de sèsam (opcional)

Preparació: Posarem l’oli d’oliva en el fons de l’olla i hi posarem la ceba tallada en juliana,  mentrestant trencarem el fonoll i el tallarem a trossets petits (per evitar trobar-hi fils), també pelarem i tallarem les pomes. Quan la ceba comenci a estar tova hi posarem el fonoll i hi donarem un parell de voltes, llavors hi afegirem les pomes. Ho salpebrem i hi afegirem l’aigua, la justa perquè ho cobreixi tot, i deixarem que arrenqui el bull, llavors abaixarem el foc i ho deixarem coure 20 minuts. Passat aquest temps ho triturarem tot i rectificarem de sal i pebre.

A l’hora de servir hi podem posar uns fulles de fonoll i unes gotetes d’oli d’oliva o de sèsam