Primera plantada de patates que esperem collir al maig
Agricultura ecològica
A Horta Cal Marxant aquest mes d’octubre farem esmorzars amb l’oli nou
Dia: dissabte 12, 19, 26 d’octubre
Hora: 10
Programa:
Preu:
Inscripció: comandes@hortacalmarxant.cat / WhatsApp 669633778.
Indicant:
Data límit inscripció: 1 dies abans del dia de la visita
Si voleu venir i gaudir amb nosaltres d’una estona saludable i de proximitat. Us hi esperem
Aquest dissabte 30 de setembre hem participat a la Festa de Benvingut a Pagès en la que les persones que es van inscriure han fet una visita guiada a la finca (els camps de cultiu i les instal·lacions) i els hi hem explicat d’on venen els productes que oferim, quines diferències i particularitats té l’agricultura ecològica respecte de la industrial o no tradicional i, també, com ho cultivem, com ho treballem, i què posem i què no hi posem.
Ha sigut una estada distreta i divertida
Al finalitzar la visita hem preparat un petit tast “pica-pica” elaborat amb els nostres productes.
Aquest estiu ha estat molt calorós i portem un any molt sec amb poca pluja. Les plantes i els arbre estan patint molt, conseqüentment els animals (conills, moixons, senglars…) no troben menjar i van a la nostra verdura acabada de plantar, per això els enciams, les bledes, les cols… estan picades.
Com que sembla que això serà habitual, hem de protegir les verdures que plantem amb malles, el que fa que hi hagi més despeses, compra de material i més hores de feina, i això comporta més costos de producció.
La microbiologia dels aliments es centra en l’estudi dels microorganismes presents en els aliments i la seva interacció amb la seva qualitat, seguretat i conservació. En microbiologia dels aliments s’estudien bacteris, llevats, fongs, virus i altres organismes microscòpics.
La microbiologia dels aliments compren diversos aspectes:
Les diferències entre els aliments ecològics i els convencionals, en relació a les seves condicions microbiològiques, deriven principalment dels mètodes de producció i les pràctiques agrícoles utilitzades en cadascun d’ells, així com també, en els aliments processats, de les tècniques i additius utilitzades.
Algunes de les diferències més rellevants en els mètodes de producció tenen a veure amb:
Microbiología de los alimentos
I pel que fa als aliments processats, tot i que cal tenir en compte que cada aliment té les seves pròpies característiques, les principals diferencies entre els aliments ecològics i els convencionals, més enllà d’una menor presencia de residus de pesticides, es troben en:
L’aspecte més destacable de la microbiologia dels aliments ecològics és que el seu consum pot significar una influència positiva en la promoció i preservació d’una microbiota humana més saludable i diversa. La microbiologia dels aliments ecològics ens recorda la relació intrínseca entre una producció agrícola sostenible i una microbiota saludable. Mitjançant pràctiques agrícoles més naturals i l’absència d’additius sintètics, els aliments ecològics preserven una riquesa microbiològica beneficiosa, potenciant una alimentació que fomenta la salut i el benestar
Autor: Isidre Martínez, Enginyer Agrònom
Publicat a Bio Eco Actual Juliol 2023
Beneficis de menjar aliments ecològics a l’estiu
(infromació facilitada pel CCPAE)
11/07/2023
L’estiu és l’estació de les amanides. És l’època en què volem cuinar menys i gaudir d’aliments i de formes de preparació més simples. És el temps en què una simple amanida de tomàquet i ceba acompanyada amb pa es pot convertir en el millor de les menges… si és que aquests vegetals encara tenen gust.
Tomàquets insípids?
Hem acceptat que les fruites i les verdures ja no tenen el gust d’abans, i en alguns casos no tenen gust de res. Hem acceptat que, si volem comprar vegetals tot l’any, estiguin o no a la seva temporada natural, si volem que siguin tots de la mateixa mida i forma, i que durin molt a la nevera, hem de sacrificar el sabor. Potser no ho diem obertament, però els supermercats no venen les fruites i verdures amb formes “rares”, perquè ens generen desconfiança.
Però això pot canviar. Hi ha alternatives a la producció massiva de vegetals pròpia de l’agricultura convencional. Aquest sistema, centrat en la rendibilitat a curt termini, cerca obtenir la màxima quantitat d’aliments en el menor espai de temps i amb el menor ús possible de recursos humans i materials. Es basa en l’ús de monocultius, l’ús d’agroquímics i la mecanització. Les conseqüències d’aquest sistema intensiu d’explotació agrícola no és només la pèrdua de sabor i nutrients als aliments, és també la degradació i la pèrdua de fertilitat dels sòls, la contaminació del medi ambient i de la pròpia cadena alimentària, el malbaratament d’aliments i la precarització i degradació de les condicions de vida dels agricultors.
Hi ha alternatives a la producció massiva de vegetals pròpia de l’agricultura convencional
Una de les alternatives principals a aquest sistema és l’agricultura ecològica, que a Espanya no deixa de créixer: aquest darrer any va suposar gairebé l’11% de la producció global d’aliments. Tot i això, aproximadament el 80% s’exporta, principalment a la resta d’Europa. Tot i que l’exportació d’aliments és un fet positiu per al país, aquest percentatge alt significa que ens estem perdent com a consumidors els avantatges que ens proporcionen els aliments ecològics.
Menys pesticides
L’ús de pesticides a escala global fa que cap de nosaltres no puguem escapar dels seus efectes perjudicials. Però els aliments vegetals cultivats de forma ecològica tenen clarament un menor contingut en pesticides que els convencionals. Això suposa beneficis per a tothom:
L’agricultura ecològica no només s’ocupa de la producció d’aliments i de la protecció del sòl i del medi ambient
Més nutrients
Nombrosos estudis han trobat que fruites, verdures i cereals ecològics contenen més concentració de vitamines i minerals comparats amb els de producció convencional. Però on destaquen els aliments ecològics és sens dubte en el seu major contingut en antioxidants, aquestes substàncies, que, sense ser estrictament essencials, tenen enormes beneficis en la prevenció davant d’un extens ventall de malalties. S’ha calculat que substituir fruites i verdures convencionals pels seus equivalents ecològics equivaldria a consumir una ració extra cada dia quant a la quantitat d’antioxidants.
Una forma de vida diferent
L’agricultura ecològica no només s’ocupa de la producció d’aliments i de la protecció del sòl i del medi ambient. Els sistemes de producció ecològica busquen donar als agricultors millors condicions laborals, així com promoure un sistema de comercialització més just i un consum més sostenible. Molts agricultors ecològics són famílies, o cooperatives petites, que han invertit enormes quantitats de temps i esforç per adaptar les seves pràctiques als requeriments de la producció ecològica. En comptes de ser assalariats de grans corporacions, són treballadors autònoms que corren enormes riscos simplement si una collita no surt bé. I ho fan a canvi de sentir que estan protegint l’aigua, el terra, i tots els habitants del planeta.
Nombrosos estudis han trobat que fruites, verdures i cereals ecològics contenen més concentració de vitamines i minerals comparats amb els de producció convencional
La presència de pagesos ecològics revitalitza el món rural, frena l’exili de joves a les ciutats i genera noves oportunitats d’ocupació en diferents àrees, contribuint a l’empoderament i la qualitat de vida de les comunitats rurals.
L’estiu és l’època en què molts escapem de les ciutats i ens acostem més al món rural, on podem estar més a prop dels pagesos. És una oportunitat única per conèixer un o més agricultors ecològics, directament o, a través de cooperatives locals, i poder consumir els seus productes. És una forma excel·lent de donar suport a la seva feina i forma de vida.
Autora: Miriam Martínez Biarge, Metge Pediatra
Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Juliol 2023
https://www.bioecoactual.com/ca/2023/07/11/beneficis-de-menjar-aliments-ecologics-a-lestiu/
Avui hem realitzat una visita guiada per la finca als alumnes de segon del CEIP Els Ametllers de La Pobla de Montornès i el seus professors.
Els hem ensenyat els cultius d’horta de la verdura d’estiu (enciams, patates, albergínies, carbassons, tomàquets, melons….) dels camps i hivernacles. A la bassa gran, on hi han els ànecs, hem explicat la importància vital de l’aigua.
Han menjat faves, ravenets i també nespres collits dels arbres.
Finalment han vist, han tocat i han donat de menjar als animals de granja: cavall, ruc, corders, cabra, i gallines, i han pogut jugar parc infantil.